I dag, på Världsdagen för psykisk hälsa, uppmärksammas psykisk hälsa i arbetslivet, som är ett prioriterat forskningsområde på Forte.

Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. Varje år uppmärksammas ett särskilt tema och i år är det psykisk hälsa i arbetslivet som står i fokus.

Arbetslivet spelar en avgörande roll för vårt välmående. Det erbjuder både ekonomisk trygghet och en god levnadsstandard samt möjligheter att delta i samhället och uppleva social gemenskap och tillhörighet. Men dåliga arbetsförhållanden, brister i arbetsmiljön och arbetslöshet ökar risken för psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är idag den främsta orsaken till längre sjukfrånvaro i en rad ekonomiskt utvecklade länder, däribland Sverige, och är också den vanligaste orsaken till att personer står utanför arbetsmarknaden. Den orsakar stort lidande för enskilda men innebär även stora kostnader för samhället genom försämrade arbetsinsatser och minskad produktion.

Trots att psykisk ohälsa i arbetslivet är ett stort samhällsproblem saknas det fortfarande kunskap inom området arbetsliv, psykisk hälsa och sjukskrivning, och då särskilt om främjande, förebyggande och tidiga insatser, samt praktiknära forskning om effektiva metoder och behandlingar.

Vad gör Forte?

Psykisk hälsa och arbetsliv är två prioriterade forskningsområden hos Forte. Sedan 2021 driver vi ett nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa för att öka kunskapen om ämnet och aktivt bidra till att bygga upp kunskapsbasen i Sverige. Forte driver sedan 2017 också ett nationellt program för arbetslivsforskning, vars mål är att fler ska kunna få ett bra arbetsliv – även i vår tid av digitalisering, grön omställning och demografiska förändringar.


Aktuella konferenser

I höst anordnar Forte i samarbete med andra aktörer två konferenser som på olika sätt berör psykisk hälsa i arbetslivet.

28 november: Konferens om psykisk ohälsa i arbetslivet

Den 28 november anordnar Forte Afa För­säkring och Myndigheten för arbetsmiljökunskap en gemensam konferens om aktuell kunskap och forskning om psykisk ohälsa i arbetslivet. Konferensen fokuserar särskilt på förebyggande, främjande insatser samt återgång i arbetet, rehabilitering och arbetsanpassning. Det är en hybridkonferens. Välkommen att delta digitalt! Det fysiska mötet är fullbokat, men det går bra att ställa sig i kö för avbokningar.

Läs mer och anmäl dig: Temadag om psykisk hälsa i arbetslivet – Forte

6 december: Konferens om unga som varken studerar eller arbetar med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa

Konferensen ” Ingen ung utanför – hur når vi dit?” fokuserar på förebyggande och inkluderande insatser för unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier. I Sverige finns cirka 130 000 unga som varken arbetar eller studerar och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa är tydligt överrepresenterade i denna grupp. På konferensen presenterar Forte två nya kunskapsöversikter som sammanställer aktuell forskning om tidiga förebyggande insatser samt om insatser för att stötta unga som redan befinner sig utanför arbete eller studier.

Läs mer och anmäl dig: Ingen ung utanför – hur når vi dit? – Forte

Samarbete med Försäkringskassan

Forte har under 2023 etablerat ett forskningssamarbete med Försäkringskassan för att bidra till ökad kunskap kring åtgärder som stödjer individen till hållbar återgång i arbete och som förebygger längre sjukfrånvaro kopplat till psykisk ohälsa. I en gemensam utlysning finansierades nio forskningsprojekt.

Läs mer om projekten: Forte och Försäkringskassan satsar tillsammans på forskning om psykisk ohälsa i arbetslivet – Forte

Aktuell forskning: Ny behandlingsmodell ska ge utmattade en bättre jobbvardag – Forte

Forskningen som finansierats nämns även i senaste numret av Psykologtidningen (7 okt 2024): ”Därför har vi begränsad kunskap om utmatttningssyndrom” – Psykologtidningen

Mer om ämnet på Forte.se

Publikationer

Psykisk ohälsa, arbetsliv och sjukfrånvaro 

Forte magasin

Forte Magasin nr 2 2023: Jobbet och jag

Arbeta mindre, lev mer? 

Vem ska ta hand om gamla mamma? – ForteIngen rast ingen ro vid skiftarbete

Hemsjukvårdens osynliga sjuksköterskor 

Upp eller ner? Gigarbetarnas vardag i bilder – Forte

Maria vill ge vårdpersonal en bättre digital arbetsmiljö 

Ungas arbetsliv och hälsa – hur hänger det ihop? 

Chiara vill ge busschaufförer bättre arbetsvillkor

Fler artiklar och nyheter kring psykisk hälsa

Fler artiklar och nyheter kring arbetsliv

Webbinarier

När hemma blir kontor – vilka vinner på det?

Stress och press – Hur kan vi förbättra arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken?

Se även…

Strategisk forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet om psykisk hälsa

Strategisk forskningsagenda för arbetslivsforskning

På andra sajter…

Forskning om arbetsmiljö och hälsa (afaforsakring.se)

Riktlinjer vid psykisk ohälsa på arbetsplatsen – Myndigheten för arbetsmiljökunskap (mynak.se)

Tema psykisk ohälsa – Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

World Mental Health Day 2024 (who.int)

World Mental Health Day – October 10th (wmhdofficial.com)